About, FAQ a pravidla

Obsah článku:

Netušíte, kde jste se to vzali / kamže vás to někdo odkázal a kladete si otázku o co tu vlastně jde? Tak vám jí v krátkosti zodpovíme:


Co je to d20, D&D a RPG?

Historie RPG (roleplaying games, neboli her na hraní rolí či her na hrdiny) se odvozuje od hry, která celé odvětví založila: od první edice Dungeons and Dragons z roku 1974. Více o vzniku a historii samotného DnD se dozvíte v článku o Historii DnD (popř. v článku o pádu a znovuzrození jeho vydavatele, v článku o jeho literárních kořenech nebo v mnoha dalších, které zde lze nalézt).


Tato hra se stala nesmírně populární zejména mezi dospívající americkou mládeží a tak nás nepřekvapí, že se hra rychle šířila a procházela zpočátku živelným a následně živým vývojem. V roce 2014 jsme se dočkali její již páté edice. Kromě svého vlastního vývoje ale inspirovala i mnoho dalších tvůrců a herních studií k napsání jejich vlastních her, čímž vznikl celý nový segment zábavy: RPGčka.


V RPG jako hráč přebíráte roli fiktivní postavy (takové, kterou znáte z knížky či seriálu) a provádíte ji jejím příběhem (takovým, který můžete jindy číst v knížce nebo vidět v seriálu). Vy sami rozhodujete, jaká vaše postava je, co dělá a jak reaguje na okolní dění, které obvykle reprezentuje jeden konkrétní hráč, jenž obstarává vše co se netýká hlavních postav příběhu hraných ostatními hráči. Ten se pak v každé hře nazývá jinak: Dungeon Master, Game master, Storyteller - v češtině pak třeba Vypravěč, Pán hry... Pokud si stále nejste jistí, zde naleznete pár dalších pokusů o krátké a výstižné vysvětlení.


RPG nejsou limitované žánry - můžete hrát fantasy, sci-fi, alternativní historii nebo "současnou fikci", můžete hrát dobrodružené příběhy, komediální hry či atmosferické horory. Vaše postavy mohou být mocní trpasličí bojovníci, elfí lučištníci, hobití zloději či mocní čarodějové, stejně jako Bondovští agenti, rytíři Jedi nebo velitelé či posádky hvězdných lodí v prostředí Star Treku.


Hra se odvíjí systémem společného vyprávění. Vypravěč předkládá zápletku a hráči za své postavy popisují, jak na ni reagují, jak ji vnímají atd. Místy nastávají situace, v nichž je zábavné nechat rozhodnout náhodu nebo kdy je sporné, co se vlastně má stát - a tehdy vstupuje do věci herní systém, neboli pravidla.


Pravidla jsou samozřejmě různá (i když některé hry využívají stejná "systémová jádra") a "d20" je právě názvem jedněch z těchto pravidel (resp. systémů na nichž pak stojí pravidla mnoha různých her). Název je odvozen od dvacetistěnné kostky, kterou tento systém využívá (její obrázek vidíte v záhlaví stránky).


Znamená to, že je tento web jen o d20 systému? V žádném případě. Název je historický, protože tento web v roce 2005 vznikl s původním zaměřením na DnD (tehdy třetí edice) a d20 systém (na němž DnD funguje), ale v průběhu let se toto cílení rozplynulo a dnes je "Kostka", jak webu přezdíváme, místem zaměřeným a určeným všem RPG, s nimiž se lze setkat.


O čem tedy tento web, tedy Kostka, je?

Na tomto webu naleznete mnoho různých věcí. Překlady a recenze pravidel, překlady zajímavých článků, vlastní článkovou tvorbu k pravidlům, herním prostředím, postavám, tipy k hraní i vedení her, diskuse, hlášky a vtípky a další podobný obsah.


Kromě toho zde naleznete i diskuse nebo prostor pro vlastní skupinu (s články, diskusemi a organizací jejího vlastního hraní), průběžně spoustu novinek ze světa RPG atd.


Kostka, dovolíme si sami tvrdit, je unikátní dvěma věcmi na českém a dokonce i zahraničním webu: databáze jejího obsahu je opravdu rozsáhlá - máme mnoho set článků na různá témata, přes tisíc diskusí (ne všechny jsou stále při životě) a silné technické zázemí, přitom ale stále preferujeme kvalitu nad kvantitou. Pokud hledáte něco k RPG, u nás to naleznete. Pokud ne, stačí se zeptat a my vám to už najdeme či zodpovíme.


Kdo to tu má na starosti?

Tyto stránky jsou výsledkem úsilí mnoha lidí. Původně vznikly spoluprací Alnaga (a jeho projektu Basilisk's eye), Rytíře (a jeho projektu Stín Rytíře) a za pomoci mistra programátora Maxe. Alnag, Max a Rytíř tak dohromady vytvořili Zakladatelské Trio (či prostě Trio), k němuž se zakrátko připojil ještě grafik Alek a ti pak tyto stránky vedli a budovali dlouhé roky .


Ale jak to tak v životě bývá, život jde vpřed, priority se mění a koníčky s nimi. Rytíř opustil zdejší bitvy, aby se věnoval své rodině, Alek od nás s přáním mnoha úspěchů odešel spravovat vlastní projekt Písně ledu a ohně (aneb Hry o Trůny), Max se rozlétal po světě a nakonec se i Alnag, ač stále mezi námi, rozhodl odejít ze světel reflektorů spíše do pozadí a předat žezlo dál: Sirienovi, Demonice, ShadoWWWovi, Dukolmovi a Gurneymu. Kromě nás tu mohou mít moderátorská práva i další uživatelé (viz pravidla na třetí straně tohoto textu).


Nicméně admini těchto stránek rozhodně nejsou jejich jedinými "tvůrci". Na obsahu Kostky se podíleli a podílí desítky různých autorů a stovky diskutujících (i pouze čtoucích) návštěvníků. I podoba a funkcionality těchto stránek jsou dány kritikou, náměty, doporučeními a žádostmi uživatelů.


Odpovědnost, soukromí a právní záležitosti

A ano - tyto stránky jsou čistě fanouškovské, nejsou nikým sponzorované, nikým dotované, nemají žádnou vazbu k žádnému nakladatelství či hernímu studiu a vůbec jsou celkově nekomerční (nic z nich nemáme, naopak za ně platíme) a neuznávající žádných vnějších autorit (vyjma autorit právních). Umožňujeme tvůrcům se u nás propagovat, nicméně určitě to neznamená, že byste zde nalezli reklamu nebo cokoliv podobného.


Osobní údaje, které nám případně svěříte (e-mail atp.), budou využity výhradně pro potřeby chodu těchto stránek ve smyslu provozu vašich uživatelských funkcí (tzn. např. nám je úplně jedno, zda nám dáte svůj e-mail nebo ne a pokud nám ho dáte, tak s ním nic dělat nebudeme - pokud nám ho nedáte, tak si ale na něj nebudete moci nechat přeposílat soukromé zprávy a ani to zapomenuté heslo vám nebude kam poslat). Nikdo další je neuvidí (pokud nám je ilegálně neukradne) a zcela upřímně - nás samotné také nijak nezajímají.


Tento web neposílá žádné pravidelné a ani "obvyklé - nepravidelné" e-maily, o které si sami explicitně nezažádáte (opt-in na odběr nových zpráv v diskusích nebo na přeposílání soukromých zpráv popř. obnova hesla). Může se zcela výjimečně stát, že bychom poslali plošný mail v případě nějaké nutné urgence (např. napadení stránky a ohrožení vašeho zde uloženého obsahu atp.), ale ve více jak desetileté historii k tomu zatím nikdy nedošlo.


V rámci transparence upozorňujeme naše registrované uživatele, že soukromé zprávy na tomto webu nejsou šifrované a ukládají se do databáze otevřeně. Tj. hypoteticky k nim máme přístup. Prakticky nás vůbec nezajímají (navíc tato situace samozřejmě platí na 99% webů které mají obdobnou funkci, jen nám přijde fér to otevřeně napsat).


Autorská práva: autoři článků u nás mají možnost si je definovat sami. Kostka od autorů nepřebírá žádná práva, pouze autorům umožňujeme zveřejnění. Autorem použitou licenci naleznete v zápatí. (nezvyklé zkratky jsou obvykle jedna z CC licencí: http://creativecommons.org/licenses/) Pokud jde o překlad a v licenci naleznete odkaz k původnímu autorovi, uvažujte, že jde o jeho text a platí pro něj pravidla která si tento autor určil v místě původního zveřejnění. Pro blogy platí případně totéž. U diskusních příspěvků pro právní potřeby uvažujeme rovnou, že jsou volným textem bez nároku, tj. v právní terminologii mají licenci CC0 (můžete je ale kdykoliv upravit nebo smazat, kdybyste si to rozmysleli... ale pamatujte, že internet stejně nezapomíná, takže se možná rozmyslete dřív, než něco pošlete).


Tímto tradičně deklarujeme, že za uživateli tvořený obsah nejsme odpovědní. Články sice "schvalujeme", ale pro právní potřeby rovnou předesíláme, že je mnohdy nemáme ani čas číst a klikáme to náhodně jen aby to šlo v nějakém rozumném redakčním časování. Pokud se vám něco na obsahu nelíbí, stěžujte si, ideálně soukromě a my, protože věříme ve svobodu slova, zkusíme najít jakoukoliv možnost, jak vaši stížnost ignorovat (tj. pokud nejde o něco vysloveně ilegálního, ušetříte si čas, když nás nebudete obtěžovat). Rovnou vás informujeme, že nejsme právní ignoranti a rozhodně nebudeme něco stahovat z titulu toho, že vy jen tak tvrdíte, že to něco porušuje. (Toto sdělení se netýká situací, kdy některý uživatel přímo poruší naše místní pravidla ohledně chování k ostatním, která naleznete na dalších stránkách.)


Protože vás jako uživatele považuje Evropská unie za pitomce, tak vás tímto také ze zákonné povinosti informujeme, že naše stránky využívají cookies (k nastavení vašich osobních preferencí vzhledu, zobrazení informací atp.) Pokud se vám to nelíbí, tak sem nechoďte. Omlouvám se, že jste čtením tohoto odstavce ztratili několik vteřin svého života.

Napsal Rytíř 13.06.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 6 příspěvků.
ČAS 0.1601459980011 secREMOTE_IP: 3.85.63.190